Dokumentarni program

Nauka ( Science)

DA LI JE NAŠ SVET ODUVAK BIO OVAKAV / OUR WORLD – WAS IT ALWAYS LIKE THIS?

Globalno zagravanje je pojava koju više ne možemo ignorisati, i stoga su ljudi širom celog sveta počeli da više razmišljaju o životnoj sredini i da postavljaju pitanja. Koliko zaista znamo o prirodnim pojavama, sistemima i procesima na naŠoj planeti? Na koji način se Zemlja menja i koliko toga je očekivano kao deo njenog prirodnog ritma? Koje lekcije iz prošlosti moramo naučiti? Šta očekujemo, i možemo li učiniti nešto povodom toga? Ova serija od 12 petominutnih epizoda daje nam odgovore na neka od pitanja u vezi sa promenama naše planete i koliko to utiče na naš život.
Format: av 12 x 5 min. req. 2 x 26 min.

GLOBALNO UPOZORENJE / GLOBAL WARNING

Ova tematska serija bavi se ekološkim problemima i pitanjima sa kojima se naša planeta suočava. Ljudsko delovanje na životnu sredinu prouzrokovalo je mnoge probleme, kao to su zagađenje, nestanak tropskih šuma, pretvaranje plodnog zemljišta u pustinje, erozije, pa čak i izumiranje biljnih i životinjskih vrsti. Globalno upozorenje daje uvid u neke od ovih problema i pokazuje kako priroda često može da nadmudri čoveka u njegovom pokušaju da ih reši.
Format: Av 12 x 5 min. req. 2 x 26 min.

DA LI STE ZNALI? / DID YOU KNOW THAT?

Da li ste znali ko je najbrže stigao do miliona u istoriji golfa? Koja se ljudska građevina vidi iz svemira? Zašto su SAD potrošile 7,2 miliona dolara na ledeno parče zemlje? Gde se može naći misteriozna džinovska lignja? Odgovore na ova, i još mnoga druga pitanja, pronaći ćete u seriji Da li ste znali?
Format: av 13 x 5 min. req. 2 x 26 min.

Godina: 2011.
Proizvodnja: BBC